Holdeurn op militaire kaart 1944

Holdeurn

Op 21 september 1944, tijdens Operatie Market Garden, krijgt eerste Luitenant Charles Chaplinski, bevelvoerend officier van Compagnie D, 307de Airborne Engineer Bataljon, de order om met zijn compagnie een defensieve lijn te vormen langs de weg van Berg en Dal naar Wyler.
“Toen we de weg [Oude Kleefsebaan] afliepen naar onze posities maakten we contact met de vijand in een huis, genaamd Holdeurn [hier wordt de kleine boerderij bedoeld, 1 km na Tivoli in Berg en Dal, richting Wyler].

Ik gaf instructies aan het 3de peleton om het huis van de rechterkant aan te vallen en aan het 1ste peleton om aan de linkerkant aan te vallen. We kwamen dicht bij het huis en maanden de bezetters het huis uit te komen, maar niemand kwam naar buiten. We schoten met onze automatische geweren in het huis en twee Duitsers kwamen naar buiten met een wit kleed. Die deden enkele stappen naar voren en keerden terug in het huis. Lees meer >>


Bisschop HamerhuisBisschop Hamerhuis: archeologie van de toekomst

Op veertien jarige leeftijd heeft een Nijmeegse inwoner verslagen Engelse troepen van de slag om Arnhem zien aankomen bij het Bisschop Hamerhuis. Daar werden ze opgevangen, verschoond en van nieuwe uiniformen voorzien. Zeventig jaar na dato vertelt hij zijn herinneringen aan mij over deze gebeurtenis die toen een blijvende en grote indruk op hem hebben gemaakt.

“Het moet een dag of tien zijn geweest [op 26 september 1944, red] na de landingen van de Amerikanen op 17 september. Lees meer >>