Fiem en MK

Marinus Kouws (1922-1999) uit Groesbeek liet tientallen inscripties achter tijdens zijn wandelingen over de St. Jansberg. Hij werd altijd Fiem genoemd.

 

23 december 2011

Heden morgen las ik de Gelderlander De Maasland editie ‘Tekens op de St. Jansberg’  met een foto van een beukenboom met de initialen van mijn vader. Ik las dat je worstelde met de vragen “wat is Fiem en wie is MK “ ?
Het antwoord hierop is dat dit mijn vader is, Marinus Kouws. Geboren in Groesbeek, Knapheideweg in 1922 en overleden in 1999 te Groesbeek. Mijn vader werd altijd Fiem genoemd naar een jong overleden broer van mijn opa (ook een Marinus).
In Groesbeek komt de naam Fiem voor als roepnaam bij mijn weten ook marinussen. Tijdens wandelingen van mijn vader kraste hij vaak zijn roepnaam en initialen in beukenbomen en ook mijn moeder werd daar regelmatig aan toegevoegd: Leen of Leentje.
Ikzelf heb dit vroeger ook regelmatig gedaan.
Eigenlijk een bijzonder toeval dat ik hedenmorgen tijdens mijn ochtendwandeling met de hond, ik aan mijn vader dacht en bij thuiskomst de krant doorlas en direct op de beuk met initialen  werd getriggerd. Waarop ik gelijk mijn moeder heb gebeld, zij wil de krant graag zondag zien. Zij vertelde dat hij dit ook in hun verkeringstijd dit heeft gedaan als ze van Groesbeek naar de Plasmolen wandelden.
Ik wens je nog veel succes met het in kaart brengen van de cultuur-historische  kenmerken in Groesbeek en Omgeving.
Mocht u nog verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Hans Kouws